Arhiva novosti

Arhiva starijih novosti:

FEC u Opatiji 7. i 8. lipnja 2017.
U hotelu Kvarner u Opatiji održat će se 7. i 8. lipnja 3. Franchise Exhibition Croatia – FEC sajamska manifestacija koja je namijenjena svima povezanim za franšizno poslovanje. Sajam organiziraju zajedno Hrvatska gospodarska komora  – Županijska komora Rijeka i Hrvatska udruga za franšizno poslovanja. Više informacija možete naći ovdje i na fec.hgk.hr.

Pridruži se RE/MAX svjetskom timu kroz 60 minuta

remaxIzdvojite 60 minuta za upoznavanje RE/MAX tima i započnite novu karijeru uz pomoć najvećeg svjetskog sustava za prodaju nekretnina. 60 minuta s RE/MAX-om je seminar na kojem se prezentira način rada sustava RE/MAX, odgovara na dodatna pitanja postavljena od strane sudionika te se pokušava približiti ljudima (potencijalnim budućim kolegama) princip rada i uspjeha najjačeg sustava za posredovanje u prometu nekretnina u svijetu. Seminar organizira Regionalni ured, odnosno RE/MAX Hrvatska, šest puta godišnje, po različitim gradovima diljem Hrvatske. Seminaru obično prisustvuje oko 20 do 30 ljudi, a sljedeći seminar održat će se u Osijeku, 3. studenoga 2016. godine u Centru za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek (J.J. Strossmayera 341)

RE/MAX  je najveći sustav agencija za posredovanje u prometu nekretnina u svijetu, broji preko 100 zemalja. RE/MAX u Hrvatskoj ima vodeću poziciju uz čak 10.000 nekretnina u sustavu, 16 otvorenih franšiznih ureda i preko 120 agenata, od Osijeka do Dubrovnika. Predstavnici ureda u Zagrebu odgovarati će na pitanja sudionika ove prezentacije te će potencijalni primatelji franšize dobiti odgovore iz prve ruke. Zainteresirani se mogu prijaviti za sudjelovanje na ovoj prezentaciji na:

http://www.remax.hr/Karijera_60_minuta_s_REMAX-om.aspx?Lang=hr-HR

Vidimo se u Centru za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek 03.11.2016 u 16.00 sati.

Američke franšize dolaze na hrvatsko tržište
Više informacija pročitajte u članku objavljenom u Lideru: http://liderpress.hr/tvrtke-i-trzista/poslovna-scena/s—nakon-burger-kinga-stize-dairy-queen-a-vraca-se-subway-/

“Hrvatskim poduzetnicima nude se i američki franšizerski divovi”
U Glasu Slavonije od 10. travnja 2013. Objavljen je članak povodom nedavno održane radionice u Osijeku na temu franšiznog poslovanja. Radionica je održana u sklopu projekta “Promocija franšiznog poslovanja u Hrvatskoj” čiji je nositelj CEPOR – Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva iz Zagreba, a pokrovitelj Civil Society Small Grants Program veleposlanstva SAD-a u Zagrebu. Članak u cjelosti možete pročitati ovdje.

5. Međunarodni franšizni sajam i 8. Međunarodni franšizni forum FIP 2014

U Zagrebu se 11. i 12. studenog 2014. godine održava 5. Međunarodni sajam franšiza i  8. Međunarodni franšizni Forum FIP 2014 u sklopu 3. Rexpo Adriatic sajma investicijskih projekata za jadransku regiju. Tema franšiznog sajma i foruma je: Franšize- poslovni modeli temeljeni na inovaciji, znanju i iskustvu“. Događanja na 8. Međunarodnom franšiznom forumu i 5. Međunarodnom sajmu franšiza uključuju prezentaciju franšiznih ponuda iz Hrvatske i inozemstva, predavanja i radionice, okrugli stol na kojem će sudjelovati regionalni lideri u području franšiznog poslovanja iz Srbije, Makedonije, Mađarske,  Slovenije, BiH i Hrvatske te prezentacije uspješnih primjera iz prakse.

Organizatori ovog događaja su: Ministarstvo poduzetništva i obrta, Hamag Bicro, Hrvatska udruga za franšizno poslovanje, REXPO ADRIATIC sajam investicijskih projekata za jadransku regiju.
Partneri su Centar za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek, Centar za politiku razvoja malih poduzeća CEPOR i Centar za franšize Zagreb, a medijski pokrovitelj: Poslovni dnevnik. Dodatne informacije moguće je dobiti na info@fransiza.hr

Sajam franšize u Istanbulu 12.-15.09.2013.
U Istanbulu se od 12. do 15. rujna održava 11. sajam franšize “Be My Dealer – Franchsiing & Brand Dealership Trade Fair”.
Sajam se održava u CNR Expo centru (hale 5-7) u Istanbulu u organizaciji MediaFroce i Turske Franšizne asocijacije.
Dodatne informacije o sajmu franšize moguće je dobiti na info@fransiza.hr ili na ekurt@medyafors.com.

Najava
Radionica „Izlazak na međunarodna tržišta putem franšiza“
Zagreb, 17. rujna 2013.

Poslovno – inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO) kao glavni partner za transfer tehnologije, inovacije i istraživačko-razvojne projekte u Europskoj poduzetničkoj mreži (EEN),  u suradnji s CEPORom, organizira radionicu „Izlazak na međunarodna tržišta putem franšiza“, koja će se održati u utorak, 17. rujna 2013. u 9h, u Zagrebu. Polaznici radionice imat će priliku upoznati se s prednostima i izazovima primjene franšize u poslovanju, kako od vlastitog poduzeća napraviti franšizni sistem te kako razviti franšizu na međunarodnom tržištu.
Radionicu će voditi dr.sc. Mirela Alpeza, direktorica CEPORa i dugogodišnja trenerica i savjetnica za franšizno poslovanje Centra za franšizu Osijek, a svoja iskustva na polaznike će prenijeti i Nikola Oršanić, master franšizer talijanskog brenda Redac. Sudjelovanje na radionici je besplatno za polaznike.
Ovdje možete preuzeti program radionice
Zainteresirani se za sudjelovanje na radionici mogu prijaviti popunjavanjem online prijave.

Predstavnici Hrvatske udruge za franšizu sudjelovali na sastanku World Franchise Council u Beirutu
Predsjednica Hrvatske udruge za franšizu sudjelovala je od 15. do 18. travnja na sastanku World Franchice Coucila u Beirutu. Tijekom trajanja sastanka izabrano je novo vodstvo koje će voditi i predstavljati svjetsko udruženje nacionalnih franšiznih udruga tijekom sljedeće dvije godine. Na sastanku je usvojena „Beirut Franchise Declaration“ koja detaljno prikazuje zajedničku viziju članica o važnosti franšiznog poslovanja u promoviranju poduzetništva i širenju mogućnosti stvaranja novih bogatstava. Cjelokupnu izjavu za javnost možete pročitati u pdf datoteci.

Promocija franšiznog poslovanja u Hrvatskoj
CEPOR – Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva u suradnji s Centrom za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek i potporu Civil Society Small Grants Program-a  Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država provodi projekt Promocija franšiznog poslovanja u Hrvatskoj.
Cilj projekta je promocija američkih franšiza – Hard Rock Cafe, EmbroideMe, Plan Ahead Events, SuperGreen Solutions, Transworld Business Advisors, IZON Global Media, Re/Max, Sign-A-Rama, KFC Corporation, Cheeburger Cheeburger, Office 1 SuperStores International, Dairy Queen i Precision Tune Auto Care – potencijalnim ulagačima u Hrvatskoj.

Projektom su planirane četiri termina radionica koje će se održati u:

 • Puli
15. ožujka 2013. IDA  Istarska razvojna agencija IDA
 • Splitu
22. ožujka 2013. CEPOS  Centar za poticanje poduzetništva i obrta
 • Osijeku
28. ožujka 2013. Centar za poduzetništvo Osijek
 • Zagrebu
05. travnja 2013. CEPOR Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva

Radionice će obuhvatiti teoretski dio o franšiznom poslovanju, te predstavljanje američkih franšiza zainteresiranih za širenje na hrvatskom tržištu. Sudjelovanje na radionicama je besplatno.
Zainteresirani se mogu javiti na kontakt tel. 01 2305 263 te e-mail: deterovic@cepor.hr ili info@fransiza.hr.

Nova franšizna ponuda: Centar energije
Osnivač ove franšizne ponude u Hrvatskoj je poduzeće Centar energije d.o.o. iz Osijeka koja ima dugogodišnje iskustvo u kreiranju energetski učinkovitih sustava grijanja, a kao rezultat izgrađena je prva energetski učinkovita višekatna stambeno-poslovna zgrada u Osijeku. Zgrada za grijanje i pripremu potrošne tople vode koristi isključivo obnovljive izvore energije (71m2 vakuumskih solarnih kolektora, te dizalicu topline tlo-voda sa 10 dubinskih sondi od po 100m). Centar energije nastao je preustrojem visoko-kvalificiranog stručnog kadra, kao i tehničko-financijskih resursa iz tvrtke Agria, čime su stvoreni uvjeti da se praktično znanje i iskustvo ovog uspješnog tima stavi u službu poduzeća – primatelja franšize. Centar energije razvija franšiznu mrežu primatelja franšize sljedećih profila: monteri centralnog grijanja, instalateri fotonaponskih sustava, trgovci i projektanti strojarskih instalacija. Više informacija o ovog franšizi možete dobiti na info@fransiza.hr.

ChemDry – američka franšiza za čišćenje
Chem dry je vodeća svjetska tvrtka za čišćenje tekstilnih obloga i namještaja koja već 30 godina koristi moć karbonatnih mjehurića i time nudi svojim vjernim kupcima franšize zadovoljstvo čišćenja sa višestrukim prednostima, od kojih su najvažnije: originalni princip čišćenja uz primjenu minimalne količine vode tijekom čišćenja, vrlo kratko potrebno vrijeme sušenja očišćenih površina (tepisi i tapecirani namještaj suhi su za nekoliko sati, a ne nakon par dana kako je do sada bio slučaj), za zdravlje potpuno sigurno čišćenje sa sredstvima koja ne zagađuju okolinu, očišćene površine ostaju čiste duže vrijeme nego prije, a životni vijek namještaja i tepiha se produljuje. Kupnjom ChemDry franšize postajete dio globalne kompanije koja ima dvadesetogodišnje iskustvo, a originalni princip čišćenja koji je dio ove franšize opravdava Vašu dugoročnu investiciju. Dodatne informacije na info@fransiza.hr.

Curves
Popularna američka franšiza fitness klubova za žene, traži pojedinačne partnere za otvaranje dva kluba u Zagrebu, te po jedan klub u Rijeci i Splitu. Pristupačna cijena od $28,000 za početnu pristojbu i fiskne mjesečne pristojbe od $395 primateljirna franšize daju isključivo pravo na vođenje jednog FitCurves kluba na dogovorenom području koje obuhvaća oko 150,000 stanovnika. Početna pristojba također uključuje isporuku sprava za vježbanje, te detaljno upućivanje u poslovni koncept i način vođenja kluba. Pored sredstava za početnu pristojbu, ojedinačnom poduzetniku-partneru bit ce potrebno još približno isto toliko obrtnog kapitala, te odgovarajući poslovni prostor od oko 150 kvadrata, u vlasništvu ili najmu. Osnovana 1992. u Americi, Curves franšiza je danas prisutna u 86 zemalja i obuhvaća sustav od 10,000 klubova u kojima redovito vježba 4 milijuna žena. Curves je deveta franšiza po veličini u svijetu, a najveća fitness franšiza. Prisutna je u većini europskih zemalja i trenutno je usmjerena na sirenje poslovanja u centralnoj i istočnoj Europi, uključivši Hrvatsku. Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas na info@fransiza.hr.

Ambalaža franšiznog lanca Surf’ n’ Fries-a ušla u finale PRO CARTON/ECMA AWARD 2010
Ambalaža hrvatskog franšiznog lanaca pomfri barova “Surf’ n’ Fries” došla je do finala prestižnog natjecanja Pro Carton/ECMA-2010 čime je ova originalna nosiljka za pomfri dobila veliko priznanje na svjetskoj razini. U osmišljavanje i dizajniranje ove nosiljke uloženo je preko 4 mjeseca intezivnog rada. Nosiljka trenutno postoji u dvije verzije velikoj i maloj, a u pripremi je i “2 go” verzija koja ima čak i sustav ventilacije kako bi pomfri čim duže ostao hrskav. Vlasnici Surf’n’Fries franšize pripremaju ulazak ovog franšiznog lanca na talijansko, portugalsko, njemačko rusko tržište. Lanac Surf’ n ‘Fries nastao je 2009. godine i trenutno broji 12 objekata diljem Hrvatske te jedan u Sarajevu.

Talijanski davatelji franšize traže partnere u Hrvatskoj
Nekoliko talijanskih davatelja franšize traži primatelje u Hrvatskoj. Popis i osnovne podatke o njima možete pronaći u posebnom dijelu portala www.fransiza.hr/italija-ponuda-fransiza.htm. Nadamo se da ćete pronaći Vašeg davatelja među njima. Za dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte na info@fransiza.hr.

Informativne radionice o franšiznom poslovanju

Centar za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek u suradnji s CEPOR-om i podršku Ministarstva poduzetništva i obrta organizira besplatne informativne radionice o franšiznom poslovanju pod nazivom “Franšiza od A do Ž” koje će se održati u sljedećim terminima:

28. rujna 2012. od 10 – 14 sati, Zagreb
1. listopada 2012. od 15 – 19 sati, Osijek
4. listopada 2012. od 10 – 14 sati, Zagreb
Radionice o franšiznom poslovanju namijenjene su poduzetnicima, odvjetnicima, predstavnicima financijskih institucija i poduzetničkih potpornih institucija te nastavnicima i profesorima ekonomskih predmeta zainteresiranim za detaljnije informiranje o prednostima i izazovima primjene franšiznog poslovanja u Republici Hrvatskoj.
Na seminaru se obrađuju sljedeće teme:
 • Uvod u franšizno poslovanje
 • Projektiranje franšizne mreže
 • Pravni okviri franšiznog poslovanja u Hrvatskoj
 • Prezentacija franšiznih ponuda

Radionice će voditi treneri i savjetnici Centra za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek s dugogodišnjim iskustvom u području franšiznog poslovanja.
Sudjelovanje na radionicama je besplatno za sve polaznike, sukladno odobrenom projektu Centra za poduzetništvo Osijek “Franšizno poslovanje” u sklopu Poduzetničkog impulsa za 2012. godinu, Ministarstva poduzetništva i obrta.

Upite za više informacija o samim radionicama, kao i prijave, možete slati na mail adresu info@fransiza.hr ili na besplatni telefon 0800-345-345 najkasnije dva dana prije održavanja radionice.

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA KUPOVINU FRANŠIZE
Ministarstva poduzetništva i obrta

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je 20. travnja 2012. natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za kupovinu franšize u max. iznosu do 150.000,00 kn.  Natječaj možete vidjeti na www.minpo.hr, a otvoren je do 21. svibnja 2012.
Više informacija o natječaju i franšiznom poslovanju možete dobiti na edukativnim radionicama Centra za franšizu koje će se održati u sljedećim terminima:

Na radionicama ćete dobiti odgovore na pitanja:Što je franšiza? Što čini dobru franšiznu ponudu? Kako provjeriti ima li franšiza potencijal na tržištu? Koje franšizne ponude su aktualne na hrvatskom tržištu? Kako se prijaviti na natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru projekta Franšizno poslovanje?

Seminar Franšiza od A do Ž u Zagrebu
U tijeku su prijave za seminar “Franšiza od A do Ž” koji će se održati u Zagrebu 13. travnja 2012. od 10 – 15 sati u CEPOR-u, Trg J. F. Kennedya 7. Seminar nudi kvalitetnu pomoć poduzetnicima koji žele proširiti svoje poslovanje kreiranjem franšiznog sustava i osobama koje žele ući u svijet poduzetništva kroz kupovinu franšize. Predavači na seminaru su savjetnici Centra za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek čije je profesionalno iskustvo i znanje vezano za franšizno poslovanje.
Na seminaru se obrađuju sljedeće teme:

 • Uvod u franšizno poslovanje
 • Projektiranje franšizne mreže
 • Pravni okviri franšiznog poslovanja u Hrvatskoj
 • Odabir lokacije i interna komunikacija kao ključni faktori uspjeha franšiznog poslovanja
 • Prezentacija franšiznih ponuda

Cijena seminara iznosi 500,00 kn +PDV. Upite za više informacija o seminaru, kao i prijave, možete slati na info@fransiza.hr.

Natječaj za dodjelu stipendija za seminar “Franšiza od A do Ž”
Centar za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek dodijeljuje dvije stipendije za pohađanje seminara “Franšiza od A do Ž”, koji se održava u Zagrebu, 13. travnja 2012. Zainteresirani za dobivanje stipendije trebaju poslati svoj životopis i motivacijski esej u kojem trebaju objasniti svoj interes za pohađanje seminara iz područja franšiznog poslovanja. Prednost za dobivanje stipendije imaju nezaposlene osobe i studenti završnih godina fakulteta. Rok za prijavu za stipendiju za pohađanje seminara je 6. travnja 2012. Prijave slati na info@fransiza.hr

Seminar Franšiza od A do Ž u Zagrebu
U tijeku su prijave za seminar “Franšiza od A do Ž” koji će se održati u Zagrebu 6. prosinca 2011. od 9 – 13 sati u CEPOR-u, Trg J. F. Kennedya 7 (Ekonomski institut). Seminar nudi kvalitetnu pomoć poduzetnicima koji žele proširiti svoje poslovanje kreiranjem franšiznog sustava i osobama koje žele ući u svijet poduzetništva kroz kupovinu franšize. Predavači na seminaru su savjetnici Centra za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek čije je profesionalno iskustvo i znanje vezano za franšizno poslovanje.
Na seminaru se obrađuju sljedeće teme:

 • Uvod u franšizno poslovanje
 • Projektiranje franšizne mreže
 • Pravni okviri franšiznog poslovanja u Hrvatskoj
 • Odabir lokacije i interna komunikacija kao ključni faktori uspjeha franšiznog poslovanja
 • Prezentacija franšiznih ponuda

Cijena seminara iznosi 500,00 kn +PDV. Upite za više informacija o seminaru, kao i prijave, možete slati na info@fransiza.hr.
Prijavnicu za seminar možete preuzeti ovdje.

Natječaj za dodjelu stipendija za seminar “Franšiza od A do Ž”
Centar za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek dodijeljuje dvije stipendije za pohađanje seminara “Franšiza od A do Ž”, koji se održava u Zagrebu, 6. prosinca 2011. Zainteresirani za dobivanje stipendije trebaju poslati svoj životopis i motivacijski esej u kojem trebaju objasniti svoj interes za pohađanje seminara iz područja franšiznog poslovanja. Prednost za dobivanje stipendije imaju nezaposlene osobe i studenti završnih godina fakulteta. Rok za prijavu za stipendiju za pohađanje seminara je 2. prosinca 2011. Prijave slati na info@fransiza.hr.

New Horizons franšiza
Na tržištu Hrvatske prisutna je nova franšizna ponuda u djelatnosti informatičke i poslovne edukacije. New Horizons franšiza osnovana je 1982. godine u Americi i prisutna je s više od 300 centara u 60 zemalja svijeta. New Horizons je najveći Microsoft partner na svijetu (50% tržišta) i svjetski lider u području IT treninga. New Horizons nudi integrirani pristup učenju koji obuhvaća tradicionalno učenje u učionicama s predavačima, online «anytime» učenje i mentorirano učenje.
New Horizons nudi kupcima franšize globalni brand, kompletan sadržaj seminara, materijale za polaznike i predavače, kontakte s partnerskim organizacijama, trening i podršku za franšizere te aplikacije. Ulazna pristojba se ne plaća, a početna ulaganja kreću se do 100.000 kn za opremu potrebnu za funkcioniranje New Horizons edukacijskog centra.

Novi franšizni sistem: Experience
Novi hrvatski franšizni sistem nudi franšizu na području prodaje parfema. Davatelj franšize KM grupa proizvođač je luksuznih parfema linije «Experience luxury perfumes». Davatelj svojim primateljima nudi ekskluzivno zastupstvo po županijama u Republici Hrvatskoj. Najvažnija prednost primatelja franšize jest da nije strogo ograničen što se tiče lokalnog širenja poslovanja, te samog načina prodaje. Ugovorom o franšizi se određuju glavne stvari oko održavanja imagea branda na visokoj razini, ali i oblik poslovanja. Prodaja pojedinog primatelja franšize uvelike ovisi i o njegovim vlastitim idejama i kreativnosti. Za dodatne informacije molimo kontaktirati na info@fransiza.hr

Poljski davatelj franšize na području protetike traži primatelje franšize u RH
Pro-bionica je proizvođač i dobavljač ultralakih proteza. Osnovana je u Poljskoj kao odgovor na sve veću potražnju za kvalitetnim protezama donjih ekstremiteta za pristupačnu cijenu. U svojim laboratorijama je razvila protezu koja je lagana a nije skupa. Pro-Bionica proteze su napravljene od ultra lakih kompozitnih materijala i zahavljujući svojoj strukturi su trajne i lagane.
Trošak ove franšize je 30.000,00 EUR, ukupna investicija je 90.000,00 EUR a mjesečni tantijemi iznose 5%.
Dodatne informacije je moguće dobiti na info@fransiza.hr

Seminar Franšiza od A do Ž u Zagrebu
U tijeku su prijave za seminar “Franšiza od A do Ž” koji će se održati u Zagrebu 27. svibnja 2011. od 10,00 – 16,00 sati na Ekonomskom institutu (CEPOR), Trg J. F. Kennedya 7. Seminar nudi kvalitetnu pomoć poduzetnicima koji žele proširiti svoje poslovanje kreiranjem franšiznog sustava i osobama koje žele ući u svijet poduzetništva kroz kupovinu franšize. Predavači na seminaru su savjetnici Centra za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek te osobe čije je profesionalno iskustvo i znanje vezano za franšizno poslovanje.
Na seminaru se obrađuju sljedeće teme:

 • Uvod u franšizno poslovanje
 • Projektiranje franšizne mreže
 • Pravni okviri franšiznog poslovanja u Hrvatskoj
 • Odabir lokacije i interna komunikacija kao ključni faktori uspjeha franšiznog poslovanja
 • Prezentacija franšiznih ponuda

Cijena seminara iznosi 900,00 kn +PDV. Upite za više informacija o seminaru, kao i prijave, možete slati na info@fransiza.hr.

Natječaj za dodjelu stipendija za seminar “Franšiza od A do Ž”
Centar za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek dodijeljuje dvije stipendije za pohađanje seminara “Franšiza od A do Ž”, koji se održava u Zagrebu, 27. svibnja 2011. Zainteresirani za dobivanje stipendije trebaju poslati svoj životopis i motivacijski esej u kojem trebaju objasniti svoj interes za pohađanje seminara iz područja franšiznog poslovanja. Prednost za dobivanje stipendije imaju nezaposlene osobe i studenti završnih godina fakulteta. Rok za prijavu za stipendiju za pohađanje seminara je 23. svibnja 2011. Prijave slati na info@fransiza.hr.

Hrvatski predstavnici sudjelovali na sastanku WFC u Južnoj Koreji
Od 12. do 17.listopada 2010. predstavnice Hrvatske udruge za franšizno poslovanje boravile su na sastanku Svjetskog franšiznog vijeća (World Franchise Council – WFC) u Južnoj Koreji, gdje su predstavile situaciju u Hrvatskoj i razmijenili iskustva sa svojim kolegama iz 35 zemalja.
Više informacija… (.pdf dokument)

Međunarodni sajam franšize u Washingtonu
Od 09. do 11. ožujka 2010. u Washingtonu DC održat će se tradicionalni Međunarodni sajam franšize (www.ifeinfo.com) u organizaciji International Franchise Association (IFA). Ovo je najveći franšizni sajam koji okuplja najpoznatije predstavnike franšizne industrije diljem svijeta te okuplja posjetitelje iz preko 80 država. Tijekom sajma održava se i edukacija koja upoznaje potencijalne primatelje i potencijalne davatelje franšize s osnovama franšiznog poslovanja. Za više informacija o mogućem posjetu ovom sajmu kontaktirajte na info@fransiza.hr ili gospodine Damjana Benčića pri Veleposlanstvu SAD na Damjan.Bencic@mail.doc.gov.

Seminar “Franšiza od A do Ž” u Varaždinu
U tijeku su prijave za seminar “Franšiza od A do Ž” koji će se održati u Varaždinu 26. veljače 2011. od 9,00 – 14,00 sati, organizatori: Centar za franšizu Centru za poduzetništvo iz Osijeka i Intelekta d.o.o. iz Varaždina. Seminar nudi kvalitetnu pomoć poduzetnicima koji žele proširiti svoje poslovanje kreiranjem franšiznog sustava i osobama koje žele postati poduzetnici kroz kupovinu franšize. Predavači na seminaru su savjetnici Centra za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek te osobe čije je profesionalno iskustvo i znanje vezano za franšizno poslovanje.
Na seminaru se obrađuju sljedeće teme:

 • Uvod u franšizno poslovanje
 • Projektiranje franšizne mreže
 • Pravni okviri franšiznog poslovanja u Hrvatskoj
 • Odabir lokacije i interna komunikacija kao ključni faktori uspjeha franšiznog poslovanja
 • Prezentacija franšiznih ponuda

Cijena seminara iznosi 900,00 kn +PDV. Popust za ranu prijavu do 01.02.2011. iznosi 10%.
Prijavnicu za seminar možete preuzeti ovdje.
Upite za više informacija o seminaru, kao i prijave, možete slati na info@fransiza.hr.

Seminar Franšiza od A do Ž u Osijeku
U tijeku su prijave za seminar “Franšiza od A do Ž” koji će se održati u Osijeku 19. siječnja 2011. od 10,00 – 16,00 sati u Centru za poduzetništvo u Osijeku, Strossmayerova ulica 341. Seminar nudi kvalitetnu pomoć poduzetnicima koji žele proširiti svoje poslovanje kreiranjem franšiznog sustava i osobama koje žele ući u svijet poduzetništva kroz kupovinu franšize. Predavači na seminaru su savjetnici Centra za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek te osobe čije je profesionalno iskustvo i znanje vezano za franšizno poslovanje.
Na seminaru se obrađuju sljedeće teme:

 • Uvod u franšizno poslovanje
 • Projektiranje franšizne mreže
 • Pravni okviri franšiznog poslovanja u Hrvatskoj
 • Odabir lokacije i interna komunikacija kao ključni faktori uspjeha franšiznog poslovanja
 • Prezentacija franšiznih ponuda

Cijena seminara iznosi 700,00 kn +PDV. Upite za više informacija o seminaru, kao i prijave, možete slati na info@fransiza.hr.

Natječaj za dodjelu stipendija za seminar “Franšiza od A do Ž”
Centar za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek dodijeljuje dvije stipendije za pohađanje seminara “Franšiza od A do Ž”, koji se održava u Osijeku, 19.siječnja 2011. Zainteresirani za dobivanje stipendije trebaju poslati svoj životopis i motivacijski esej u kojem trebaju objasniti svoj interes za pohađanje seminara iz područja franšiznog poslovanja. Prednost za dobivanje stipendije imaju nezaposlene osobe i studenti završnih godina fakulteta. Rok za prijavu za stipendiju za pohađanje seminara je 15. siječnja 2011. Prijave slati na info@fransiza.hr.

Seminar Franšiza od A do Ž u Zagrebu
U tijeku su prijave za seminar “Franšiza od A do Ž” koji će se održati u Zagrebu 02. prosinca 2010. od 10,00 – 16,00 sati na Ekonomskom institutu (CEPOR), Trg J. F. Kennedya 7. Seminar nudi kvalitetnu pomoć poduzetnicima koji žele proširiti svoje poslovanje kreiranjem franšiznog sustava i osobama koje žele ući u svijet poduzetništva kroz kupovinu franšize. Predavači na seminaru su savjetnici Centra za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek te osobe čije je profesionalno iskustvo i znanje vezano za franšizno poslovanje.
Na seminaru se obrađuju sljedeće teme:

 • Uvod u franšizno poslovanje
 • Projektiranje franšizne mreže
 • Pravni okviri franšiznog poslovanja u Hrvatskoj
 • Odabir lokacije i interna komunikacija kao ključni faktori uspjeha franšiznog poslovanja
 • Prezentacija franšiznih ponuda

Cijena seminara iznosi 900,00 kn +PDV. Upite za više informacija o seminaru, kao i prijave, možete slati na info@fransiza.hr.

Natječaj za dodjelu stipendija za seminar “Franšiza od A do Ž”
Centar za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek dodijeljuje dvije stipendije za pohađanje seminara “Franšiza od A do Ž”, koji se održava u Zagrebu, 02. prosinca 2010. Zainteresirani za dobivanje stipendije trebaju poslati svoj životopis i motivacijski esej u kojem trebaju objasniti svoj interes za pohađanje seminara iz područja franšiznog poslovanja. Prednost za dobivanje stipendije imaju nezaposlene osobe i studenti završnih godina fakulteta. Rok za prijavu za stipendiju za pohađanje seminara je 27. rujna 2010. Prijave slati na info@fransiza.hr.

Seminar Franšiza od A do Ž u Rijeci
U suradnji s Obrtničkom komorom Primorsko-goranske županije Centar za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek organizira seminar „Franšiza od A do Ž“ u Rijeci. Seminar će se održati 13. svibnja 2010. godine od 11,00 – 17,00 sati u prostorima Obrtničke komore na adresi: Zanonova 1/III, Rijeka.

Seminar “Franšiza od A do Ž” nudi kvalitetnu pomoć poduzetnicima koji žele proširiti svoje poslovanje kreiranjem franšizne mreže i osobama koje žele ući u svijet poduzetništva kroz kupovinu franšize. Predavači seminara “Franšiza od A do Ž” su savjetnici Centra za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek te osobe čije je profesionalno iskustvo i znanje vezano za franšizno poslovanje.

Cijena seminara iznosi 900,00 kn + PDV. Upite za više informacija o seminaru, kao i prijave, možete slati na info@fransiza.hr.

Seminar “Franšiza od A do Ž” – NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA
Centar za franšizu raspisuje natječaj za dodjelu dvije stipendije za pohađanje seminara “Franšiza od A do Ž” koji se održava 13.05.2010. u Rijeci. Prednost prilikom dodjele stipendija imaju nezaposlene osobe i studenti. Zainteresirani za dobivanje stipendija trebaju poslati svoj životopis na mail: info@fransiza.hr najkasnije do 10.5.2010.

Seminar “Franšiza od A do Ž” – NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA
Centar za franšizu raspisuje natječaj za dodjelu dvije stipendije za pohađanje seminara “Franšiza od A do Ž” koji se održava 11.3.2010. u Zagrebu. Prednost prilikom dodjele stipendija imaju nezaposlene osobe i studenti. Zainteresirani za dobivanje stipendija trebaju poslati svoj životopis na mail: info@fransiza.hr najkasnije do 9.3.2010.

Seminar Franšiza od A do Ž u Zagrebu
U tijeku su prijave za seminar “Franšiza od A do Ž” koji će se održati 11. ožujka 2010. godine od 09,00 – 16,00 sati u prostorima Ekonomskog instituta, Trg J. F. Kennedy-a 7, Zagreb.

Seminar “Franšiza od A do Ž” nudi kvalitetnu pomoć poduzetnicima koji žele proširiti svoje poslovanje kreiranjem franšiznog sustava i osobama koje žele ući u svijet poduzetništva kroz kupovinu franšize. Predavači seminara “Franšiza od A do Ž” su savjetnici Centra za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek te osobe čije je profesionalno iskustvo i znanje vezano za franšizno poslovanje.

Na seminaru se obrađuju sljedeće teme: Uvod u franšizno poslovanje, Projektiranje franšizne mreže, Pravni okviri franšiznog poslovanja u Hrvatskoj, Odabir lokacije i interna komunikacija kao ključni faktori uspjeha franšiznog poslovanja, Stvarnost i perspektiva funkcioniranja franš, iznog poslovanja u Hrvatskoj

Cijena seminara iznosi 900,00 kn + PDV za seminar u Zagrebu. Upite za više informacija o seminaru, kao i prijave, možete slati na info@fransiza.hr.

Međunarodna franšizna izložba Buybrand Show
Od 6.-8. studenog 2008. godine održan je već tradicionalni međunarodni sajam franšize Buybrand Show, koji je, prema riječima organizatora, bio uspješan i prema broju izlagača i posjetitelja ovog sajma. S apekta velikih davatelja franšize Hrvatska predstavlja relativno malo tržište. Odluka o širenju putem franšize najčešće je odluka o širenju u cijeloj regiji, stoga su i mnogi davatelji franšize prisutni na sajmu u Budimpešti zainteresirani za pronalazak primatelja svoje franšize i na području Hrvatske. U nastavku pogledajte neke od najzanimljivijih franšiznih ponuda prezentiranih na ovom sajmu, a više informacija možete dobiti na seminaru “Franšiza od A do Ž” koji se 19. studenog 2008. održava u Osijeku.

Pogledajte cjelokupnu ponudu (pdf)

“Your Best Mortgages”
“Your Best Mortgages”(u Španjolskoj poznatiji pod nazivom”Tus Mejores Hipotecas”) je brend  tvrtke eProfits koja je kreirala prvu virtualnu financijsku franšizu u Španjolskoj. Tvrtka već četiri godine uspješno posluje na tržištima Španjolske, Portugala, Italije , Grčke, Velike Britanije, Meksika i Brazila. Trenutno su u veoma snažnoj internacionalnoj ekspanziji i u ovom trenutku smo najbolja investicija u koju vrijedi ući.  Ono što čini njihov poslovni model atraktivnim je prije svega poslovna podrška koju svoji primateljima franšize pruža tvrtka “Tus Mejores Hipotecas” prilikom ugovora s financijskim institucijama (bankama, leasing kućama, investicijskim fondovima, itd.) dok primatelji franšize te ugovore koriste kako bi privukli klijente. Tvrtka na nacionalnom nivou pruža snažnu marketinšku podršku kroz različite medije oglašavanja (Internet, novine, radio i tv, itd.)
Više informacija o ovoj franšizi možete dobiti na info@fransiza.hr

Većina lanaca kafeterija je inspirirana sjevernoameričkim modelom ili se priklanja hladnom, visoko tehnološkom dizajnu interijera zasnovanom na plastici i čeliku. Chiaroscuro Concept se umjesto toga u potpunosti oslanja na stvarnu talijansku tradiciju. Dizajn je inspiriran odlukom jačanja najreprezentativnijih elemenata tipične talijanske kafeterije: blještavih bijelih pločica, laganog drveta, bakra, posuda s kavom, staklenih polica, i slično. Više informacija na info@fransiza.hr.

Fornetti – franšiza za koju su potrebna minimalna ulaganja!

Iako se pojam franšize najčešće vezuje uz velika financijska ulaganja – Fornetti franšiza govori da to ne mora uvijek biti tako. Radi se o franšiznom konceptu koji je interesantan i onima koji posjeduju ograničena financijska sredstva jer su financijska očekivanja od kupaca franšize uistinu svedena na minimum. Upravo zbog toga Fornetti su odlučili biti sponzor stipendija za pohađanje seminara “Franšiza od A do Ž” koje su namijenjene nezaposlenima i studentima završnih godina fakulteta. U sklopu seminara bit će prezentirani uvjeti kupovine Fornetti franšize. Natječaj je otvoren do 24. studenog 2007., a prijave za stipendiju (životopis i motivacijski esej) možete poslati na info@fransiza.hr.

Poznata američka franšiza Starbucks otvara 40.000 novih kafića
Američki lanac kafića Starbucks u srednjoročnom razdoblju planira otvoriti najmanje 40.000 novih prodajnih mjesta, a polovina od tog broja odnosi se na kafiće izvan Sjedinjenih Država, objavljeno je u listu Expansion.
Ovaj poznati američki franšizni lanac, prema riječima izvršnog direktora Starbucksa Jim Donald-a, širi se po stopi od šest dućana i 350 novozaposlenih dnevno. Tvrtka trenutno ima više od 13.000 kafića, a 9.000 ih je u SAD-u. Prisutna je u 39 zemalja svijeta, a zapošljava 130.000 osoba, izvijestio je Expansion.
U svojim srednjoročnim planovima širenja Starbucks još uvijek ne planira obuhvatiti Hrvatsku. Međutim, za sve zainteresirane za kupovinu franšize u ovoj djelatnosti na raspolaganju stoji franšizni koncept San Francisco Coffee House koji je prilagođen navikama hrvatskih potrošača. Za sve informacije vezane uz ovu franšizu kontaktirajte info@fransiza.hr.

Natječaj za dodjelu stipendija za seminar “Franšiza od A do Ž”
Već tradicionalno, Centar za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek dodijeljuje dvije stipendije za pohađanje seminara “Franšiza od A do Ž”, koji se održava u Osijeku 12. svibnja 2009. Zainteresirani za dobivanje stipendije trebaju poslati svoj životopis i motivacijski esej u kojem trebaju objasniti svoj interes za pohađanje seminara iz područja franšiznog poslovanja. Prednost za dobivanje stipendije imaju nezaposlene osobe i studenti završnih godina fakulteta. Rok za prijavu za seminar je 10. svibnja 2009. Prijave slati na info@fransiza.hr.

Američka tvrtka NexCen Brands, Inc.
vlasnik je šest franšiznih brendova (više informacija možete vidjeti ovdje) za koje traži master franšizere za područje Hrvatske. Predstavnik tvrtke boravit će u Zagrebu 18. i 19. svibnja, kako bi se sastao sa zainteresiranim investitorima i poduzetnicima koji su spremni uložiti između 200,000 i 500,000 eura (ovisno o brendu) u stjecanje ekskluzivnih prava master franšize za Hrvatsku. Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje na sastanku s predstavnikom tvtke, molimo da nam se obratite na info@fransiza.hr.

Seminar “Franšiza od A do Ž” u Zagrebu
Idući seminar “Franšiza od A do Ž” održat će se 12. studenog 2008. u Zagrebu. Organizatori seminara su Centar za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek i CEPOR – Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva. Seminar je namijenjen prvenstveno osobama koje žele započeti samostalni biznis kroz kupovinu franšize i poduzećima koja se žele geografski širiti kroz prodaju franšize na različitim lokacijama, što predstavlja jeftiniji i sigurniji način širenja u odnosu na klasično otvaranje podružnica ili vlastitih trgovina. Seminar “Franšiza od A do Ž” namijenjen je i odvjetnicima, bankarima te institucijama za poticanje poduzetništva koje prepoznaju potencijal franšiznog poslovanja i značajnu ulogu koju će franšizno poslovanje imati u budućnosti u hrvatskom gospodarstvu. Cijena seminara je 1000 kn + PDV, a prijave i upite za detaljnije informacije možete slati na info@fransiza.hr.

Crestcom traži primatelja franšize u Hrvatskoj
Crestcom International vodeća je i više puta nagrađivana američka franišiza treninga za menađžere svih profila, od onih koji vode mala poduzeća od svega desetak zaposlenih, do onih koji su dio upravljačkog mehanizma velikih multinacionalnih kompanija. Kroz ukupno 48 sati treninga tijekom 12 uzastopnih mjeseci, polaznici usvajaju iznimno pragmatična znanja i vještine u svim ključnim područjima upravljanja i vođenja kao što su: komunikacija, pružanje usluga kupcima, razvoj i motivacija zaposlenika, postavljanje prioriteta, pregovaranje, rješavanje problema, strateško razmišljanje i planiranje, upravljanje promjenama, upravljanje stresnom situacijom, te izbor kadrova i zapošljavanje. Pojedinačne radionice odvijaju se jednom mjesečno po 4 puna sata i temelje se na video-zapisima predavanja najpoznatijih američkih autoriteta iz ovih područja, koji služe kao podloga za diskusiju i vježbe u učionici uz stručno vodstvo nosioca franšize i/ili njegovih pomoćnika.
Crestcomova međunarodna mreža franšiza obuhvaća gotovo 50 zemalja, a materijali za trening prevedeni su na 25 jezika, uključivši i hrvatski. Od potencijalnog nosioca franšize očekuje se visoka sposobnost komunikacije, sposobnost uspostavljanja povjerenja u međuljudskim odnosima, te sposobnost upravljanja svojim vremenom. Također, potrebna je spremnost na samostalan rad, te početni kapital za kupnju franšize, čija visina varira ovisno o tipu ugovora i kreće se otprilike u rasponu od 62,500$ do 75,000$. Odabrane kandidate Crestcom će pozvati na jednotjedni trening u SAD, tijekom kojeg će ih detaljno uputiti u vođenje franšize, nakon čega će i Crestcom i kandidati pojedinačno donijeti konačnu odluku o sklapanju ugovora.
Predstavnik franšize dolazi krajem lipnja u Hrvatsku radi obavljanja razgovora s potencijalnim kandidatima. Više informacija o davatelju na www.crestcom.com, na info@fransiza.hr, ili na telefonu 01 661 2186 gospodin Damjan Benčić (damjan.bencic@mail.doc.gov)

Redac Point traži franšizera za područje Sjeverozapadne Hrvatske
Dama toneri d.o.o. je Master franšizer talijanskog branda REDAC POINT u djelatnosti obnove tonera. U Hrvatskoj posluju od 2004. godine i do sada su prodane i uspiješno posluju franšize u Zagrebu, Osijeku, Sl. Brodu, Splitu, Opuzenu, Zadru, Rijeci i Istri. Dama toneri d.o.o. traže korisnike franšize za područje Sjeverozapadne Hrvatske (Varaždin, Čakovec). Više informacija o ovoj franšizi možete dobiti na info@franšiza.hr.

Međunarodna konferencija
U Ljubljani  15 i 16. Svibnja 2008. Godine održat će se međunarodna konferencija na temu „FRANCHISING: GROWTH AND REPLICATION OF SUCCESS – Innovative practices in the Central and SE Europe” u organizaciji International Center for Promotion of Enterprises & Slovenske franšizne udruge te Gospodarske komore Slovenije. Konferencija će se baviti pitanjima o franšiznom poslovanju u zemljama Srednje i Istočne Europe te sličnostima i različitostima u poslovanju. Konferenciju bi
trebali posjetiti: lokalni i međunarodni davatelji franšize, tvrtke koje žele postati davatelji franšize, postojeći i budući primatelji franšize, kreatori gospodarske politike na području trgovine i financija, specijalisti s područja franšize te malog i srednjeg poduzetništva te svi ostali zainteresirani za franšizno poslovanje. Cijena konferencije je 120 EUR po osobi što pokriva materijale i kavu tijekom pauza.
Za više informacija obratite se na info@fransiza.hr

Natječaj za dodjelu stipendija za seminar “Franšiza od A do Ž”
Već tradicionalno, Centar za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek dodijeljuje stipendiju za pohađanje seminara “Franiza od A do Ž”, koji se održava u Osijeku 04. travnja 2008. Zainteresirani za dobivanje stipendije trebaju poslati svoj životopis i motivacijski esej u kojem trebaju objasniti svoj interes za pohađanje seminara iz podruja franšiznog poslovanja. Prednost za dobivanje stipendije imaju nezaposlene osobe i studenti završnih godina fakulteta. Rok za prijavu za seminar je 02. travnja 2008. Rezultati natječaja bit će objavljeni na www.fransiza.hr. Prijave slati na info@fransiza.hr.

Seminar “Franšiza od A do Ž”
Idući seminar “Franšiza od A do Ž” održat će se 04. travnja 2008. godine od 10-18 sati u Centru za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek. Na seminaru će biti pokriveni svi aspekti franšiznog poslovanja – i sa stajališta primatelja i sa stajališta davatelja franšize. O pravnim okviru franšiznog poslovanja u Hrvatskoj govorit će odvjetnica Margereta Krivić. Na seminaru će biti prezentirane brojne franšizne ponude, a o svojim iskustvima govorit će brojni gosti – davatelji i primatelji franšize. Brošuru seminara možete vidjeti ovdje, a za sva pitanja i prijave obratite se na info@fransiza.hr ili
(031)283-623.

Američko veleposlanstvo za Douve Egberts Coffee Systems Global Network traži distributera u Hrvatskoj
Kompanija Douve Egberts Coffee Systems (DECS) traži distributera u Hrvatskoj. DECS je nizozemska podružnica američke multinacionalne kompanije Sara Lee koja kotira na burzi u New Yorku, ima 52,400 zaposlenih i preko 12 milijardi dolara prometa godišnje. Sara Lee je jedan od tri vodeća prerađivača kave u svijetu, a DECS je broj jedan na segmentu tržita potrošnje kave na javnim mjestima (s udjelom od preko 15%). DECS-ova kava pojavljuje se na raznim tržištima pod raznim markama, ali je uvijek istog vrhunskog okusa i kvalitete. Služi se putem vrlo učinkovitih aparata i automata namijenjenih ponajprije hotelima viših kategorija, uredskim zgradama i poduzećima, kao i drugim javnim ustanovama poput trgovačkih, zabavnih, obrazovnih, zdravstvenih i sportskih centara, barova, restorana, benzinskih postaja itd.

Od potencijalnog distributera, DECS očekuje spremnost i sposobnost da otkupi i u spomenutim institucijama postavi oko 200 aparata u periodu od narednih 5 godina, te da organizira njihovo redovito održavanje i snabdijevanje tekućim koncentratom kave kojeg će mu dobavljati principal (koncentrat se isporučuje i skladišti u smrznutom stanju, radi očuvanja arome). DECS predviđa u konačnici osvojiti barem 50-postotni udjel na hrvatskom tržitu, odnosno godišnji promet od oko 20,000 litara koncentrata (1 litra koncentrata = oko 200 šalica kave). Kako se aparati u pravilu instaliraju besplatno, prodaja tog koncentrata, odnosno, kave bit će glavni izvor zarade distributera.

Osnovna prednost DECS-ovih aparata je u tome što za vrlo kratko vrijeme mogu proizvesti veliku količinu kave visoke i ujednačene kvalitete, pa su posebno korisni u situacijama kad mnogo ljudi istovremeno želi popiti kavu (na primjer, za vrijeme doručka u hotelu, za vrijeme pauzi tijekom konferencije, sastanaka, ili predavanja, za vrijeme domjenka, banketa, prije kino-predstave, i sl.). Također, ovi aparati, zbog posebne tehnike pripreme, udovoljavaju daleko najvišim higijenskim standardima, te su pouzdani i jednostavni za održavanje. Uz kavu (filter i espresso), vrlo raznovrsni DECS-ovi aparati i automati mogu nuditi i druge napitke, poput vruće čokolade i čajeva. Više o DECS-u možete saznati na web stranicama www.decs-global.com, a o Sara Lee na www.saralee.com.

Ukoliko ste zainteresirani za ovu ponudu, molimo kontaktirajte info@fransiza.hr, najkasnije do 15. prosinca 2007.

Prezentacija najnovijih franšiznih ponuda
Zagreb, 4. međunarodni franšizni forum 9.-10.11.2007.
Budimpešta, Dak Expo, 15.-17.11.2007.
Predstavnici Centra za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek bili su prisutni na dva značajna franšizna sajma u regiji – 4. međunarodni franšizni forum u Zagrebu i DAK Expo – sajam franšiza u Budimpešti. Prezentaciju franšiznih ponuda s ovih sajmova možete pogledati ovdje (pdf, 667KB), a više informacija o ovim franšiznim ponudama možete dobiti na info@fransiza.hr.

Seminar “Franšiza od A do Ž”
Idući seminar “Franšiza od A do Ž” održat će se 28. studenog 2007. od 10-18 sati u Centru za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek. Na seminaru će biti pokriveni svi aspekti franšiznog poslovanja – i sa stajališta primatelja i sa stajališta davatelja franšize. O pravnim okviru franšiznog poslovanja u Hrvatskoj govorit će odvjetnica Margereta Krivić. Na seminaru će biti prezentirane brojne franšizne ponude, a o svojim iskustvima govorit će brojni gosti – davatelji i primatelji franšize. Brošuru seminara možete vidjeti ovdje, a za sva pitanja i prijave obratite se na info@fransiza.hr ili (031)283-623.

Otvoreni dan franšize u Centru za poduzetništvo Osijek
U Centru za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek 20. studenog 2007. održat će se Otvoreni dan franšize. Glavni povod održavanju Otvorenog dana franšize je prezentacija franšiznih ponuda sa 4. međunarodnog franšiznog foruma u Zagrebu (9. i 10.11.200) i DAK Expo – franšiznog sajma u Budimpešti (15.-17.11.2007.). Nakon prezentacije franšiznih ponuda savjetnici za franšizno poslovanje odgovarat će na pitanja o franšiznom poslovanju. Prijave za sudjelovanje na Otvorenom danu slati na info@fransiza.hr ili tel/fax: (031)283-623.

Najava održavanja 4. međunarodnog franšiznog foruma u Zagrebu
U Zagrebu, u hotelu Dubrovnik, 9. i 10. studenog 2007. godine održat će se 4. međunarodni franšizni forum. U sklopu Foruma bit će organizirana izložba franšiznih ponuda aktualnih na hrvatskom i širem regionalnom tržitu. Također, u sklopu Foruma bit će organiziran okrugli stol na temu: “Izazovi izgradnje franšiznog poslovanja u Hrvatskoj i regiji”. Prvi dan Foruma (9.11.) bit će organizirano savjetovanje za davatelje franšize, a drugi dan seminara (10.11.) savjetovanje za potencijalne primatelje franšize. Ulaz za posjetitelje Foruma je besplatan za izložbu franšiznih ponuda. Prijave za savjetovanje, kao i više informacija o samom Forumu možete dobiti na www.fip.com.hr.

Natječaj za dodjelu stipendija za seminar “Franšiza od A do Ž”
Već tradicionalno, Centar za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek dodijeljuje dvije stipendije za pohađanje seminara “Franšiza od A do Ž”, koji se održava u Osijeku 28. studenog 2007. Zainteresirani za dobivanje stipendije trebaju poslati svoj životopis i motivacijski esej u kojem trebaju objasniti svoj interes za pohađanje seminara iz područja franšiznog poslovanja. Prednost za dobivanje stipendije imaju nezaposlene osobe i studenti završnih godina fakulteta. Rok za prijavu za seminar je 24. studenog 2007. Rezultati natječaja bit će objavljeni na www.fransiza.hr. Prijave slati na info@fransiza.hr.

Seminar “Franšiza od A do Ž”
U Centru za franšizu Centra za poduzetništvo u Osijeku 12. lipnja 2007. godine održan je još jedan seminar “Franšiza od A do Ž”. Polaznicima na seminaru, kojih je bilo iz cijele Hrvatske te susjedne Bosne i Hercegovine i Srbije, objašnjeni su osnovni pojmovi i odnosi vezani uz franšizno poslovanje, a o svojim iskustvima govorili su: Ivica Ivačić (dvostruki kupac talijanske franšize Redac Point i Centra za odvikavanje od pušenja – I quit smoking); Nancy Lamza (master franšizer za španjolski Caribu) te Tanja Škaro (voditeljica franšiznog poslovanja za San Francisco Coffee House). Na pitanja vezana uz pravni aspekt franšiznog poslovanja u Hrvatskoj odgovarala je odvjetnica Margareta Krivić. U sklopu seminara polaznicima su prezentirane brojne franšizne ponude, trenutno aktualne na hrvatskom tržitu. Idući seminar “Franšiza od A do Ž” održat će se u Osijeku u studenom 2007. godine. U međuvremenu za sve upite vezane uz franšizno poslovanje kontaktirajte info@fransiza.hr.

Predavanje o franšizi u sklopu sajma OSIJEK EXPO
U periodu od 9.-12. svibnja 2007. godine u Osijeku, na sajamskom prostoru Pampas, održava se OSIJEK EXPO u sklopu kojeg će biti održan čitav niz edukativnih radionica. U subotu, 12. svibnja 2007. od 11:30-12 sati (dvorana za sastanke, pav.1) održat će se predavanje pod nazivom “Franšiza – ključ u ruke” na kojem će mr.sc. Mirela Alpeza iz Centra za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek govoriti o mogućnostima koje nudi franšizno poslovanje.

Scavolini traži kupce franšize za Slavoniju i Bosnu i Hercegovinu
Agencija Scavolini – Miamark d.o.o. generalni je zastupnik tvrtke Scavolini – talijanskog proizvođača najprodavanijih talijanskih kuhinja. Već deset godina djeluju kao davatelji franšize na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije sa 8 franšiznih lokacija koje su specijalizirane za projektiranje i prodaju kuhinja. Zbog stalnih upita i isporuke na području Slavonije i Bosne i Hercegovine odlučili su otvoriti nove franšizne lokacije – prvenstveno na području Slavonije (Osijeka) i Bosne i Hercegovine. Primatelji franšize kao početni ulog trebaju imati adekvatan prodajno-izložbeni prostor za smještaj izložbenih eksponata najmanje šest kuhinja s početnim ulogom od cca 35.000 eura. Primatelj franšize posluje direktno sa proizvođačem, uz stalnu podršku davatelja franšize u smislu marketinga, tehničke podrške, obuke, stalne suradnje i consulting. Više informacija o ovoj franšizi možete dobiti na info@fransiza.hr.

IQS zainteresiran za širenje na područje Rijeke i Istre
U svibnju 2007. godine konačno se i Hrvatska pridružila velikoj grupi zemalja u kojima djeluje franšizna mreža IQS (I Quit Smoking). IQS centri diljem svijeta nakon jednosatne bezbolne terapije uz pomoć kvalificiranog IQS terapeuta pomažu pušačima kod prestanka pušenja. Nakon Zagreba, Osijeka i Splita planira se širenje ove franšizne mreže na područje Rijeke i Istre. Više o ovoj franšiznoj ponudi možete doznati na www.iqscroatia.hr ili u Centru za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek na info@fransiza.hr.

Franšizna mreža Nicole – u daljnjoj ekspanziji na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine
Nakon novih franšiznih lokacija otvorenih tijekom ove godine (Koprivnica, Osijek, Gospić, Našice, Hvar, Daruvar, Slatina, Sisak, Zagreb) te širenja asortimana uvođenjem dekorativne kozmetike francuske kuće Pierre Rene u svoju ponudu – Nicole franšizna mreža planira daljnji rast. Otvaranje novih franšiznih lokacija planirano je u Požegi, Vinkovcima, Kutini, Dubrovniku, a u Bosni i Hercegovini u Brškom, Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Više informacija o Nicole franšiznoj ponudi možete dobiti na www.nicole.com.hr ili u Centru za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek na info@fransiza.hr.

I QUIT SMOKING
Još jedna nova franšiza u Hrvatskoj pod nazivom I QUIT SMOKING. Radi se o centrima koji su otvoreni u Zagrebu, Splitu i Osijeku, a koji uz primjenu brze i bezbolne metode (elektrostimulacija refleksih točaka vanjskog uha) pomažu kod prestanka pušenja. Statistike govore da je čak 90% pušača koji su bili tretirani ovom metodom prestalo pušiti nakon jedne jednosatne terapije. Za više informacija o ovoj franšizi kontaktirajte besplatni telefon: 0800-200179 ili posjetite www.iqscroatia.hr.

Ne propustite novi seminar “Franšiza od A do Ž”!
U Centru za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek 12. lipnja 2007. godine održat će se prvi ovogodišnji seminar “Franšiza od A do Ž”. Ukoliko razmišljate o tome da započnete vlastiti biznis, svakako prilikom donošenja odluke o tome čime ćete se i kako baviti – razmotrite mogućnosti i prednosti koje Vam pruža poslovanje u okviru veće franšizne mreže. Ukoliko ste već neko vrijeme u biznisu, imate izgrađen brand, iskustvo i znanje kako uspješno poslovati u nekoj djelatnosti – tada ste zreli da postanete davatelj franšize i širite svoje poslovanje uz manji rizik i manja financijska ulaganja. Na seminaru “Franšiza od A do Ž” bit će govora o prednostima, ali i izazovima poslovanja uz primjenu franšiznog koncepta, bit će prezentirane različite franšizne ponude, a o svojim iskustvima će govoriti ljudi koji su primatelji ili davatelji franšize. Za vie informacija pogledajte brošuru seminara, ili nas kontaktirajte na info@fransiza.hr.

Natječaj za stipendije za sudjelovanje na seminaru
“Franšiza od A do Ž”

Za sudjelovanje na seminaru “Franšiza od A do Ž”, već tradicionalno, Centar za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek objavljuje natječaj za stipendije. Na natječaj se mogu prijaviti svi zainteresirani za pohađanje seminara, a prednost prilikom dodjele stipendija imaju studenti završnih godina fakulteta i nezaposleni. Prijave na natječaj traju do 4. lipnja 2007. Zainteresirani za dobivanje stipendije trebaju poslati svoj životopis i motivacijski esej u kojem objašnjavaju svoj interes za pohađanje seminara na e-mail adresu info@fransiza.hr.

Ticket Com
Ticket Com davatelj franšize s porijeklom iz Francuske kreirao je franšizu koja koristi novi način prezentacije lokalnih tvrtki i to na pozadini računa za promidžbene poruke! Tvrtka koja posluje preko 7 godina trenutno ima preko 50 primatelja franšize u Francuskoj, Švicarskoj, Italiji i Španjolskoj. Poslovna ideja se očituje u tome da primatelj sklopi ugovor s lokalnim supermarketom koji će koristiti samo role za račune od TicketCom (oni to ne moraju ni platiti) te u sklapanju ugovora s lokalnim tvrtkama (prodavaonice cipela, knjižare, …) ili rekreacijskim centrima (bazeni, dvorane, kazališta, ) čije će propagande biti otisnute na stražnjim stranicama računa. Tvrtka traži master primatelja franšize za područje Republike Hrvatske. Više informacija je dostupno na info@fransiza.hr.

Decopierre
Decopierre je tvrtka specijalizirana za vanjska i unutranja uređenja zidova. Tvrtka je započela s radom u južnoj Francuskoj, a od nedavno je prisutna u Republici Hrvatskoj kao i u većini Europskih zemalja i SAD. Decopierre je razvio jedinstven i ekskluzivan proizvod za kreiranje unutranjih i vanjskih zidnih obloga koje izgledaju kao prirodan kamen. Proizvod je vrijedna alternativa za postojeće zidne obloge. Velika je korist od njegova korištenja za unutranje zidove radi njihova naglašavanja i stvaranje posebnosti u izgledu Vašeg doma (kamini, dekorativni zidovi, kuhinje, itd.) Kao rezultat toga Decopierre je stvorio svoje ime na području unutranjeg uređenja domova. Tvrtka trenutno radi na stvaranju franšizne mreže u Hrvatskoj. Dodatne informacije zatražite na info@fransiza.hr.

Uspješno realiziran ciklus seminara o franšizi diljem Hrvatske
U ponedjeljak, 12. veljače 2007. godine održan je u Samoboru seminar o franšizi čime je završen ciklus od deset seminara po cijeloj Hrvatskoj čije je održavanje financirala Poduzetna Hrvatska, USAID-ov projekt u Hrvatskoj. Seminari su u izvođenju Centra za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek i organizaciji lokalnih institucija za poticanje poduzetništva tijekom posljednja četiri mjeseca održani u: Virovitici, Pakracu, Vukovaru, Osijeku, Šibeniku, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Zagrebu, Samoboru i Splitu. Kroz ovaj ciklus seminara prošlo je više od 150 polaznika, zainteresiranih da postanu davatelji ili primatelji franšize. Idući seminar o franšiznom poslovanju održat će se u Osijeku u lipnju 2007. godine. Sve prijave za navedeni seminar molimo slati na info@fransiza.hr.

Savjetovanje stanara BIOS-a o prednostima i nedostacima franšiznog poslovanja
U četvrtak, 15. veljače 2007. godine u Poduzetničkom inkubatoru BIOS održano je savjetovanje stanara BIOS-a o prednostima i mogućnostima koje nudi franšiza. Razgovoru su, osim stanara BIOS-a zainteresiranih za franšizno poslovanje, sudjelovali Mirela Alpeza – voditeljica Centra za franšizu Centra za poduzetnšitvo Osijeki Ivica Ivačić – vlasnik poduzeća Ivačić d.o.o., stanar BIOS-a i dvostruki korisnik franšize REDAC (djelatnost obnove tonera) i IQS – I quit smoking.

Otvaranje prve franšize San Francisco Coffee House
U Splitu će se 15. prosinca otvoriti prva franšiza osječkog davatelja franšize San Francisco Coffee House. Splitski lokal nalazi se u starom dijelu Splita i veličine je oko 200 kvadratnih metara. San Francisco Coffee House se time nakon godinu i pol dana uspješnog poslovanja u Osijeku proširio i na druge dijelove Hrvatske. Članak iz tjednika “Lider” o SFCH-u pročitajte u press clippingu. Za dodatne informacije o franšizi SFCH obratite se na info@fransiza.hr.

Seminari o franšizi u svim hrvatskim gradovima…
Zahvaljujući sufinanciranju USAID-ovog projekta Poduzetna Hrvatska, organizaciji i lokalnoj podršci centara za poduzetništvo diljem Hrvatske te stručnosti i iskustvu Centra za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek – u tijeku je održavanje čitave serije seminara o franšizi u svim većim gradovima u Hrvatskoj.
Do sada su održani seminari u Zagrebu, Virovitici, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu, Pakracu i Splitu. Do kraja godine u planu je održavanje sljedećih seminara: Šibenik 30.11.; Čakovec 6.12.; Bjelovar 7.12. i Varaždin 19.12.
Za početak iduće godine planirani su seminari u Samoboru, Vinkovcima i Dubrovniku. Sve prijave za seminare možete poslati na info@fransiza.hr.

Održan sajam franšize u Budimpešti!
U Budimpešti je od 9.-11. studenog 2006. održan sajam franšize HUNG-EXPO na kojem su prezentirane brojne franšizne ponude iz cijelog svijeta. Većina davatelja franšize koji su prisustvovali ovom sajmu zainteresirani su i za širenje na području Hrvatske. Neke od najzanimljivijih franšiznih ponuda prezentiranih na sajmu možete pronaći ovdje.

Najava idućeg seminara o franšizi
U subotu, 4. studenog 2006. u Centru za franšizu Centra za poduzetništvo u Osijeku održat će se seminar o franšizi u kojem će biti govora o svim aspektima franšiznog poslovanja sa stajališta kupca i davatelja franšize. U sklopu seminara bit će prezentirane brojne franšizne ponude, a o svojim iskustvima govorit će i posebni gosti korisnici i davatelji franšize. Seminar je sufinanciran od strane USAID-ovog projekta Poduzetna Hrvatska, a cijena seminara iznosi 300 kn. Prijave za seminar molimo slati na info@fransiza.hr.

BergHOFF
Belgijska tvrtka BergHOFF – jedna od vodećih svjetskih brand-ova u području inovativnih proizvoda za kućanstvo i ugostiteljstvo, vrhunske kvalitete traži partnere – kupce franšize u gradovima širom Hrvatske. Postoje dvije vrste franšize: BergHoff Boutique i BergHOFF Corner. Više o ovom uspješnom franšiznom konceptu pročitajte ovdje.

Posjet dr. Alona, američkog eksperta za franšize
Od 5.-15. rujna 2006. u Hrvatskoj je boravio prof.dr. Ilan Alon, profesor na Rollins College, Florida SAD i konzultant s međunarodnim iskustvom u području franšiznog poslovanja. Njegov domaćin bio je Centar za franšizu osječkog Centra za poduzetništvo, a glavna misija dr. Alona je pomoć u daljnjoj profesionalizaciji usluga ovog Centra koje pruža zainteresiranima da postanu kupci ili davatelji franšize.
Opirnije

Radionica za buduće savjetnike iz područja franšize
Centar za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek u suradnji s USAID-ovim projektom Poduzetna Hrvatska organizira radionicu pod nazivom “Projektiranje franšiznih mreža” čiji je cilj edukacija savjetnika iz područja franšiznog poslovanja. Radionica će se održati u Osijeku, 7-9. rujna 2006., a uz savjetnike osječkog Centra za franšizu vodit će ju prof. Ilan Alon, američki konzultant za franšizno poslovanje. Detaljnije informacije o mogućnostima prijave i sudjelovanja na ovoj radionici možete pročitati ovdje.

Biovega
Tvrtka Biovega, koja se bavi veleprodajom ekološki proizvedene hrane, otvorila je u Zagrebu četvrtu franšiznu prodavaonicu prirodne hrane iz lanca bio&bio,a sredinom lipnja otvara još jednu u Dubrovniku.” Poduzeće Biovega pokrenuli su 1995. godine Jadranka i Zlatko Pejić, a 2003. godine započinju širenje poduzeća pomoću franšize.Više o ovom uspješnom hrvatskom franšiznom konceptu pročitajte u članku objavljenom 1.lipnja 2006. u business.hr.
Preuzmite članak (.pdf, 543 KB)

Franchise Expo Paris
Od 17.-21. ožujka 2006. godine održan je najveći sajam franšize u Europi – Franchise Expo Paris. Predstavnici Centra za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek posjetili su ovaj sajam i prikupili franšizne ponude koje bi mogle biti interesantne osobama zainteresiranima za kupovinu franšize u Hrvatskoj. Detaljnije informacije o ovim franšiznim ponudama prezentiranim na pariškom sajmu možete pročitati ovdje
.

Franšiza – 20 najtraženijih odgovora
S ciljem davanja odgovora na najčešća pitanja o franšiznom poslovanju objavili smo brošuru pod nazivom “Franšiza – 20 najtraženijih odgovora”.
U sklopu ove brošure prezentirano je i nekoliko poduzeća koja su zainteresirana za prodaju svoje franšize na području Hrvatske. Brošuru možete pogledati ovdje
(pdf format 569KB).